Обележен Међународног дана борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама 2024-07-05 11:21:23
У среду 26. јуна Дом здравља Младеновац обележио Међународног дана борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама , под слоганом „ПРЕ СВЕГА ПРЕВЕНЦИЈА“. Циљ обележавања овог датума је континуирано , системско покретање акције, јачање међународне и међусекторске сарадње, како би се свим овим удруженим напорима тежило креирању света који би био ослобођен злоупотреба дрога.
Наш циљ је био да младе, са којима смо контактирали, упутимо на опасности које злоупотреба дрога доноси и сугеришемо да избор здравог стила живота, без дувана, алкохола и наркотика уз правилну иисхрану и физичку активност је прави избор за очување здравља.
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНА2024-06-07 08:08:38
У петак 31.маја 2024.године у Дому здравља Младеновац, у сарадњи са основним школама наше општине, обележен је Светски дан без дувана. На тему „Престаните с лажима“ ученици петог разреда свих основних школа, послали су поруку дуванској индустрији, у виду слогана, песме, цртежа или постера, да престану са манипулацијама и лажима којима се служе да би придобили нове кориснике својих производа. Пристигли ликовни радови су груписани по школама, а три најбоље школе су награђене. У оцењивању су учествовали и присутни ученици. Награђен је и најбољи литерарни рад. Ученице школе „Момчило Живојиновић“ снимиле су кратки видео са јасном и јаком поруком.
Учешће у овој акцији узеле су све основне школе наше општине и Дом здравља Младеновац се захваљује на сарадњи.
31. мај. 2024.године- Светски дан без дувана-„Заштитимо децу од обмана дуванске индустрије“2024-05-31 08:17:49
Дуванска индустрија континуирано мора да ради на обезбеђивању нових корисника за своје производе, како би се сваке године милиони оних који умиру, али и оних који успеју да престану да пуше, „заменили“ новим, углавном млађим корисницима и тиме обезбедили свој профит. Да би постигла овај циљ, индустрија вешто ради на стварању оних окружења која промовишу прихватање њених производа међу сваком следећом генерацијом. Један од кључних стратешких стубова представљају тактике оглашавања које су привлачне управо деци и адолесцентима, а до њих допиру путем друштвених мрежа и различитих платформи за стриминг. Популарност производа као што су електронске цигарете и никотинске врећице бележи огроман раст међу младима током последњих неколико година. Атрактиван дизајн, широк спектар арома, приступачност и доступност, пре свега кроз развој нових генерација електронских цигарета за једнократну употребу. Дом здравља Младеновац обележава овај значајан датум у сарадњи са основним школама.Циљ нам је да младима скренемо пажњу на лажи коијма се служи дуванска индустрија под сликом „боље будућности“ и „здравијих избора“ и да их подстакнемо на размишљање како да се супротставе овим лажима.
10 МАЈ. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ -КРЕТАЊЕМ ДО ЗДРАВЉА 2024-05-10 09:13:46
Више од четвртине одрасле популације на свету (1,4 милијарде одраслих) није довољно физички активно (1 од 3 жене и 1 од 4 мушкарца).
Физичка неактивност спада у водеће факторе ризика за хроничне незаразне болести, а особе које су недовољно физички активне имају 20-30% већи ризик од превремене смрти у поређењу са особама које су физички активне.
Користи од физичке активности су бројне:ФИЗИЧКЕ- Обезбеђује правилан раст и развој;Помаже одржању здраве телесне тежине (у сваком животном добу); Помаже развoју моторике, снаге, флекcибилности и издржљивости; Развија и одржава чврстину костију и мишића . ПСИХИЧКЕ-Побољшава квалитет сна; Смањује напетост и ризик од појаве депресивних осећања; Јача самопоуздање; Побољшава когнитивне функције; Побољшава ментално здравље. СОЦИЈАЛНЕ- Побољшава стицање и одржавање социјалних вештина . Повећава очекивано трајање живота!
ПРЕПОРУКЕ: НАЈМАЊЕ 150 минута умерене аеробне активности недељно (брзо ходање,рекреативно пливање вожња бицикла по равном, џогинг, шетња са љубимцем), или НАЈМАЊЕ 75 минута интензивне аеробне активности недељно (трчање,прескакање конопца, аеробик, брзо пењање степеницама, вожња бицикла узбрдо), или Комбинација умерених и интензивних аеробних активности. Минимум 2 х недељно - вежбе за јачање мишића.
РЕДОВНА ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ ЧУВА ВАШЕ ЗДРАВЉЕ!


7. април -СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА-„ МОЈЕ ЗДРАВЉЕ , МОЈЕ ПРАВО“2024-04-10 08:42:58
Дом здравља Младеновац је обележио Светски дан здравља акцијом испред Тржног центра „Рода“.У недељу, 7. априла 2024.године од 11-13 сати, патронажне сестре су заинтересованим грађанима мериле крвни притисак, ниво шећера у крви, телесну тежину и висину, док је нутрициониста одређивала индекс телесне ухрањености .
У зависности од измерених вредности грађани су добијали савете.
Поново је послата порука да је за очување здравља потребно:
 ХРАНИТИ СЕ ПРАВИЛНО!
 БИТИ ФИЗИЧКИ АКТИВАН!
 РЕЋИ НЕ ДУВАНСКИМ ПРОИЗВОДИМА!
 ОГРАНИЧИТИ УНОС АЛКОХОЛНИХ ПИЋА!
 ДРУЖИТЕ СЕ!
 РЕДОВНО КОНТРОЛИСАТИ СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ!


7. април -СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА-„ МОЈЕ ЗДРАВЉЕ , МОЈЕ ПРАВО“2024-04-05 08:11:35
Поруке овогодишњег Светског дана здравља су:
СВАКО ИМА ПРАВО:
• на највиши могући стандард физичког и менталног здравља
• на благовремену и одговарајућу медицинску негу без дискриминације, без обзира на расу, етничку припадност, пол, социоекономски статус или географску локацију.
• на приступ тачним и свеобухватним информацијама о питањима везаним за здравље, укључујући превентивне мере, могућности лечења и доступне здравствене услуге.
• на приватност и поверљивост у здравственим установама.
• да учествује у одлукама које утичу на његово здравље, укључујући одлуке о политици здравствене заштите, програмима и истраживањима.
• на приступ довољној количини безбедних и хранљивих намирница које задовољавају нутритивне и енергетске потребе за здрав живот
• НА Адекватан смештај је од суштинског значаја за заштиту здравља и благостања појединаца.
• Радници имају право да раде у срединама које не представљају ризик по њихово здравље и безбедност.
• Свако има Приступ чистој води и санитарним објектима је од кључног значаја за одржавање доброг здравља и спречавање ширења болести које се преносе водом.
УЗ ПРАВА ИДУ И ОБАВЕЗЕ...
 ХРАНИТЕ СЕ ПРАВИЛНО! Немојте прескакати оброке, водите рачуна о избору намирница и начину њихове припреме. Одржавајте пожељну телесну тежину.
 Свакога дана БУДИТЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНИ!
 Реците НЕ дуванским проиводима! Будите заговорник окружења без дуванског дима.
 ОГРАНИЧИТЕ унос алкохолних пића!
 ДРУЖИТЕ СЕ!
 Редовно КОНТРОЛИШИТЕ своје здравље и идите на превентивне прегледе!

Дом здравља Младеновац обележава овај значајан датум акцијом испред Тржног центра „Рода“.
У недељу, 7. априла 2024.године од 11-13 сати, заинтересовани грађани моћи ће да провере свој крвни притисак, ниво шећера у крви и индекс телесне ухрањености.
Дођите и проверите своје здравље. Очекујемо Вас!

МАРТ- МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА-Превенција и рано отркивање рака2024-04-02 11:05:01
Дом здравља Младеновац је током марта месеца реализовао низ активности посвећених борби против малигних болести. Захваљујући доброј сарадњи са образовним установама наше општине, организоване су акције у ОШ „Свети Сав“, ОШ „Биса Симић“ Велика Крсна , Техничкој школи и Гимназији. У оквиру предавања скренули смо пажњу на факторе ризика за настанак малигних болести; указали на симптоме најчешћих малигних болести и како на време открити обољење. Понудили смо термине за ултразвучни преглед дојке и тестове за скрининг рака дебелог црева. Сви заинтересовани могли су да провере свој крвни притисак и ниво шећера у крви. У борби против малигних болести, можемо да елиминишемо факторе ризика, усвојимо здрав стил живота и редовно контролишемо своје здравље.
МАРТ- МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА-Превенција и рано отркивање рака2024-03-12 14:36:14
Превенција има кључну улогу у контроли малигних болести,. Научна истраживања довела су до следећих закључака:
• 30 - 50% малигних болести може се спречити избегавањем познатих фактора ризика
• Употреба дувана је појединачно најзначајнији фактор ризика за развој малигних болести, који се повезује са око 22 % смртних случајева од рака у свету.
• Конзумирање алкохола повећава ризик од настанка рака уста, ждрела, дојке, дебелог црева и јетре.
• Прекомерна телесна тежина и гојазност повезују се са настанком неких типова малигних болести (карцином ендометријума, дојке, дебелог црева, простате)
• Свака претерана изложеност сунчевој светлости или вештачким изворима светлости, као што су соларијуми, повећава ризик од добијања свих врста рака коже.
• Сваки десети случај рака је последица инфекције. Најзначајније су инфекције хепатитис Б или Ц вирусом (који су одговорни за настанак рака јетре), хуманим папилома вирусом (рак грлића материце) и Helicobacter pylori (рак желуца).
Једна од мера превенције je СКРИНИНГ,који подразумева примену неког прегледа или теста код особа без симптома у циљу што ранијег откривања одређене болести. У Србији су 2013. године донети национални програми за скрининг рака грлића материце, рака дојке и колоректалног рака, Националним програмом предвиђено је да се на скрининг рака дојке позивају се жене старости од 50 до 69 година. Мамографски прегледи предвиђени су да се раде свим женама наведеног узраста на две године. Скринингом на карцином грлића материце обухваћене су жене узраста од 25 до 64 године, које се позивају на превентивни гинеколошки преглед и Пап тест једном у три године. Циљна група за тестирање на рак дебелог црева обухвата грађане оба пола старости од 50 до 74 година, који се једном у две године позивају на тестирање на скривено крварење у столици. Одазовите се позиву на скрининг, брините о свом здрављу!


предходна123456789101112131415161718следећа