Међународни дан деце оболеле од рака - 15. фебруар 2024.2024-02-14 14:41:17
Обележавање Међународног дана деце оболеле од рака, носи значај који се огледа у више различитих поља – подизањем свести у друштву о важности малигних болести у дечјем узрасту доприноси се квалитетнијем укључивању свих појединаца у решавање кључних питања, која се првенствено огледају у оснаживању напора за обезбеђење неопходне дијагностике, лечења и неге оболелих, али и пружањунеопходне подршке породицама. Процењује се да се у свету годишње постави око 400.000 дијагноза малигних болести код деце узраста 0-19 година. Најчешће врсте малигних болести у дечјем узрасту су леукемије, тумори мозга, лимфоми, неуробластом и Вилмсов тумор. Успех излечења рака код деце је велики, знатно већи него у популацији одраслих. У високоразвијеним земљама света, стопа преживљавања прелази 80%. Рано откривање и тачна дијагноза малигних болести код деце могу значајно утицати на повећање вероватноће преживљавања, бољи одговор болести на терапију као и мање скупо и мање интензивно лечење. Сматра се да концепт ране дијагнозе малигне болести код деце обухвата три компоненте: знање и свест родитеља и здравствених радника о потенцијалним симптомима болести; тачну и благовремену клиничку процену и постављање дијагнозе; брз приступ потребној терапији.
Дом здравља Младеновац је обележио овај значајан датум превентивним активностима. Патронажне сестре су у разговору са родитељима указале на значај вакцинације ХПВ ВАКЦИНОМ и зашто треба вакцинисати децу овом вакцином. Вакцина против ХПВ(хуманог папилома вируса) је доступна у нашој установи, за децу од 9.-19. година живота, за децу оба пола и има значај у превенцији карцинома грлића материце, код жена.

4. фебруар - Светски дан борбе против рака2024-02-02 10:21:21
Mалигне бплести (рак) су група обољења за које је заједничко да у одређеном делу тела, ћелије отпочињу неконтролисани раст и деобу и да се ове ћелије могу проширити и разорити околна ткива, као и удаљене органе . У свету се годишње региструје око 10 милиона смртних случајева од свих локализација малигних тумора. У Србији је током 2021. године од свих малигних тумора оболело 41.784 особа, а умрло 19.979 особа. Мушкарци у нашој средини највише су оболевали од рака плућа, дебелог црева и простате. Kод жена малигни процес је најчешће био локализован на дојци, плућима, дебелом цреву и грлићу материце. Процене говоре да се чак 40% малигних болести може избећи применом интервенција у животном стилу: престанком пушења, ограниченим конзумирањем алкохола, избегавањем сувишног излагања сунцу, задржавањем просечне тежине конзумирањем здраве хране, вежбањем, као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак. Уколико до болести ипак дође, њен је исход могуће побољшати раним откривањем, адекватним лечењем и рехабилитацијом уз одговарајуће палијативно збрињавање. УЧИНИМО НЕШТО ЗА СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ, ПРОМЕНИМО ЛОШЕ НАВИКЕ И РЕДОВНО КОНТРОЛИШИМО ЗДРАВЉЕ.
31. јануар – Национални дан без дувана Бројање дана без дувана је бројање корака ка здрављу2024-01-31 14:18:10
Пушење дувана је доказано, један од најзначајнијих појединачних фактора ризика који утиче на превремено оболевање, али и умирање . Пушење је дан од главних узрочника кардиоваскуларних, респираторних и малигних обољења. Поражавајућ је податак да 8 милиона људи широм света, сваке године превремено умре услед употребе дувана, а чак око 1,2 милиона људи умре од последица изложености дуванском диму. У Србији око 32% старијих од 15 година су пушачи, а скором 50% је изложено дуванском диму у затвореном простору. У Србији сваке годин због последица пушења, превремено умре око 15 000 људи.
Поред традиционалних цигарета у оптицају су електронске цигарете и загревани дувански производи, који су нарочито популарни код младих. Како су ови производи релативно кратко време у употреби, још увек није познат утицај на здравље. Ипак се са сигурношћу може рећи да нису „здравије“ од традиционалних цигарета.
Дом здравља Младеновац је обележио овај значајан датум, акцијом у којој су учествовали представници свих одељења седмог разреда, свих основних школа наше општине. Кроз радионице и уз краће предавање, ученици су се упознали са штетним утицајем дуванског дима и послали своју поруку, креирајући постер на тему „365 дана без дувана“.,
22-28. јануар 2024. XVII ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ2024-01-26 09:29:59
Рак грлића материце настаје неконтролисаним умножавањем измењених ћелија на површини грлића. Најчешће се јавља између 35. и 50. године живота жене! Развој раних промена у малигну болест траје и до неколико година. СИМПТОМИ: крварење у току и након сексуалног односа; крварење између две менструације; продужено менструално крварење; крварење након менопауз; појачани вагинални секрет и поред примењене терапије; поновљене ранице или оштећења слузокоже грлића; бол у крстима или нози, отицање ногу. Симптоми се јављају у поодмаклом стадијуму. Сваког дана најмање једна жена умре, а четири оболе од рака грлића материце!
ФАКТОРИ РИЗИКА: Дуготрајна ХПВ инфекција; Пушење; Друге сексуално преносиве болести; Сексуалне навик. НАЈЗНАЧАЈНИЈИ ПОЈЕДИНАЧНИ ФАКТОР РИЗИКА ЈЕ ИНФЕКЦИЈА ХУМАНИМ ПАПИЛОМА ВИРУСОМ. Веома распрострањена инфекција. Око 70% људи бар једном у току живота добије ХПВ инфекцију. 80% ХПВ инфекција је без симптома и спонтано се повлачи, али је доказано да су одређени типови овог вируса онкогени.
Рак грлића материце није наследна болест и може се спречити! 1.Спречавањем појаве болести: *Елиминација/смањење фактора ризика; *Имунизација против Хуманог папилома вируса (ХПВ вакцина). 2. Раним откривањем болести : *Организовани скрининг (Папаниколау тест); *Откривање премалигних промена*Откривање рака пре испољавања симптома;* Рано започињање лечења.
РЕДОВНИ ГИНЕКОЛОШКИ ПРЕГЛЕДИ су најбољи начин да се спречи или на време открије рак грлића материце! Зато приуштите себи ЈЕДАН ДАН ЗА ЗДРАВЉЕ И ВАШУ БУДУЋНОСТ !
Светски дан борбе против шећерне болести – 14. новембар 2023.2023-11-14 12:05:37
Светски дана борбе против шећерне болести оибележава се под слоганом „Препознајте ризике. Предузмите акцију“. Посебно је важна улога сваког појединца у борби против ове болести . Познавање фактора ризика омогућава правовремено превентивно деловање, што код особа код којих се ипак установи шећерна болест, омогућава бољи успех у лечењу и умањење компликација. Број оболелих од шећерне болести је у сталном порасту и у Србији и у свету. Постоје две врсте дијабетеса, а посебан значај има тип 2 дијабетеса, који чини 90% свих оболелих од шећерне болести. Шећерна болест узрокује компликације и представља важан фактор ризика за настанак других обољења.
• Код дијабетичара 2-3 пута је повећан ризик за настанак срчаног и можданог удара,
• Неуропатија као последица дијабетеса, удружена са смањеним протоком крви у ткиву стопала повећава вероватноћу настанка улкуса, инфекција и коначно, потенцијалне ампутације захваћеног екстремитета,
• Дијабетес је водећи узрок хроничне болести бубрега.
Спречавање развоја типа 2 дијабетеса може се постићи једноставним променама у животном стилу, и у том смеру циљеви сваког појединца треба да буду:
• Достизање и одржавање здраве телесне масе
• Физичка активност
• Здрава исхрана
• Престанак (или незапочињање) пушења
За постизање свеобухватних резултата на нивоу шире заједнице потребно је спровести акцију на више нивоа, у оквирима целог друштва. Посебан значај имају организовани програми превенције у које се укључују особе за које се установи одређени ниво ризика за развој типа 2 дијабетеса. Усвајање животних стилова који смањују ризик од развоја шећерне болести, може утицати и на смањење ризика за развој бројних других стања, и тиме остварити свеобухватан утицај на унапређење здравља.
Улога сваког појединца је важна и зато : „Препознајте ризике. Предузмите акцију“
ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ У ДОМУ ЗДРАВЉА МЛАДЕНОВАЦ2023-10-19 13:30:10
У склопу организованих превентивних прегледа,
у суботу 21.10.2023. и недељу 22.10.2023.године,
у Дому здравља Младеновац, ул.Краљице Марије 15,
у периоду од 8.00 до 16.00 часова, радиће се :

1. Узорковање крви за хормоне Штитасте жлезде (TSH,FT4,Antitireoglobulinska antitela ) у просторијама лабораторије дома здравља. Издавање резултата ће бити на истом месту од понедељка 23.10.2023.године


2. Ултразвучни преглед Штитасте жлезде у Кабинету за ултразвучну дијагностику и у Служби опште медицине.

ПРЕГЛЕДИ СУ ПЛАНИРАНИ ЗА ОДРАСЛЕ ГРАЂАНЕ КОЈИ НЕМАЈУ ДЕТЕКТОВАНО ОБОЉЕЊЕ ШТИТАСТЕ ЖЛЕЗДЕ.

ЗАКАЗИВАЊЕ ПРЕГЛЕДА 20.10.2023. oд 9-13 сати
на телефон: 8241 549
Месец правилне исхране и Светски дан хране 2023. Вода је живот, вода је храна!2023-10-19 09:43:28
Вода је неопходна за живот на Земљи. Она чини преко 50% наших тела. Иако покрива око 71% Земљине површине,само 2,5% водеје свеже, погодно за пиће, пољопривреду и индустријску употребу. Чак 2,4 милијарде људи данас живи у земљама са проблемом воде. Слоган који прати овогодишњу глобалну кампању гласи „Вода је живот, вода је храна. Не оставимо никога иза себе“, a циљ је да се подстакне осећај личне и колективне одговорности за опстанак воде на нашој планети, па самим тим и за опстанак свих нас.
ОКТОБАР МЕСЕЦ је посвећен правилној исхрани, а 16.октобар је Светски дан хране. Дом здравља Младеновац је у сарадњи са основним школама наше општине, обележио овај значајан датум. Представници одељења шестог разреда, свих основних школа наше општине, су у Сали ДЗМ могли да се упознају са основним порукама поводом Светског дана хране, са принципима правилне исхране и да учествују у креативним радионицама.
10.ОКТОБАР - СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА2023-10-10 09:06:47
Светски дан здравља се ове године обележава под слоганом: „Ментално здравље је универзално људско право“.
Ментално здравље Je стање добробити у коме појединац остварује свој потенцијал, може се суочавати с уобичајеним животним стресом, радити продуктивно, остваривати резултате и допринети својој заједници.
Фактори ризика за настанак проблема са менталним здрављем су : генетска предиспозиција, злостављање и занемаривање у детињству, стресни животни догађаји, дисфункционална породица, дискриминација, друштвена изолација и усамљеност, лоши социоекономски услови, злоупотреба алкохола и других психоактивних супстанци, дуготрајна изложеност стресу , лоше физичко здравље
Фактори који штите наше ментално здравље: 1.позитивни ставови, вредности или уверења , 2.личне особине, укључујући способност суочавања са стресом, 3.вештине решавања проблема, 4.успех у школи, на послу , 5.економска стабилност , 6.подршка породице, 7.снажна друштвена подршка, 8.позитивни узори, 9.снажан културни идентитет, 10.добро физичко здравље и здрави стилови живота
КАКО ДА ОЧУВАТЕ МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ : 1.Мислите позитивно ! 2.Будите физички активни! 3.Спавајте довољно! 4.Препознајте своја осећања! 5.Изградите самопоуздање! 6.Пронађите подршку ! 7.Научите како да се борите са стресом ! 8.Негујте здраве односе са породицом и пријатељима! 9.Помозите другима !
И НА КРАЈУ САВЕТ- Одредите приоритете и поставите јасне циљеве. Одвојите време за ствари у којима уживате! Научите да будете у миру са самим собом!

предходна1234567891011121314151617следећа